Living in the brothels of Bangladesh – GR

Το Μπανγκλαντές είναι μια χώρα λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αλλά έχει 15 φορές τον πληθυσμό της, ξεπερνώντας τα 156 εκατομμύρια και κατατάσσεται στις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1/3 της χώρας πλημμυρίζει κάθε χρόνο την εποχή των μουσώνων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν από τους κυκλώνες και τις ασθένειες που μεταδίδονται από το βρώμικο νερό.

Η θέση των γυναικών και των κοριτσιών είναι μειονεκτική. H πορνεία είναι νόμιμη με άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με το νόμο όσοι ασκούν το επάγγελμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ανήλικα κορίτσια εξωθούνται στην πορνία, έναντι του αντιτίμου των 300 ευρώ για 3 ή 4 χρόνια. Καθημερινά αναγκάζονται να πηγαίνουν με 4-5 πελάτες για 1 ευρώ τη φορά, το πολύ.

This slideshow requires JavaScript.

Τα χρήματα δεν τα παίρνουν οι ίδιες, αλλά οι πατρόνες τους. Στην περιοχή Faridpur, οι 800 γυναίκες και κορίτσια που εργάζονται στα πορνεία, εκτός από την ακραία φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης, την κακοποίηση, τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV/AIDS και τα ψυχολογικά προβλήματα, είναι αντιμέτωπες και με έναν πολύ σοβαρό εθισμό. ξαναγκάζονται να παίρνουν καθημερινά ένα φάρμακο, το Oradexon προκειμένου να δείχνουν μεγαλύτερες σε ηλικία, υγιείς και πιο εύσωμες.Οι απαιτήσεις των πελατών προστάζουν οι κοπέλες να δείχνουν αρκετά ευτραφείς με λευκό δέρμα, ενώ παράλληλα η ανάγκη να δείχνουν μεγαλύτερες από την ηλικία τους είναι ευνόητη.

Το Oradexon είναι γνωστό στα κορίτσια κυρίως ως ένα βιταμινούχο σκεύασμα, είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τα τοπικά φαρμακεία και εξαιρετικά εθιστικό. Είναι όμως ένα στεροειδές φάρμακο που έχει την ίδια σύσταση με αντίστοιχο κτηνιατρικό που χρησιμοποιείται για να παχαίνουν τα βοοειδή! Είναι επίσης πάρα πολύ οικονομικό, αφού 1 μόλις δολάριο αρκεί για 100 χάπια, ενώ η “δοσολογία” είναι 1-5 την ημέρα. Σχετική έρευνα της ActionAid αναφέρει ότι χρησιμοποιείται περισσότερο από κοπέλες 15-30 ετών. Εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία, το Oradexon είναι τόσο εθιστικό που η μη λήψη της δόσης προκαλεί μεταξύ άλλων αβάσταχτους πόνους, στομαχικές διαταραχές, απώλεια όρεξης ενώ η χρόνια χρήση προκαλεί διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, πρήξιμο, παραμόρφωση και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ακόμα και όταν οι κοπέλες ενημερώνονται για τις επιπτώσεις του, αδυνατούν να το σταματήσουν λόγω του εθισμού, του φόβου τους για τις παρενέργειες, αλλά και λόγω της πίεσης που δέχονται να είναι αρεστές στους πελάτες. Η ανάγκη χρήσης του Oraxedon είναι ένας ακόμα λόγος που τα κορίτσια αυτά αδυνατούν να ξεφύγουν από την πορνεία, αφού μη μπορώντας να απεξαρτηθούν, συνεχίζουν να δουλεύουν και για να παίρνουν την απαραίτητη δόση.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες, ιδιαίτερα για τα παιδιά των γυναικών που ζουν και αυτά στα πορνεία μαζί με τις μητέρες τους. Δεκάδες μικρά παιδιά μεγαλώνουν εκεί και γίνονται καθημερινά μάρτυρες του φτωχού μέλλοντός τους. Πολλές φορές ενώ οι μητέρες τους είναι με πελάτη, τα παιδιά είναι στο ίδιο δωμάτιο, κάτω από το κρεβάτι, μη έχοντας που αλλού να πάνε. Τα παιδιά αυτά, συχνά εγκαταλελειμμένα από τον πατέρα τους που τις περισσότερες φορές είναι κάποιος πελάτης, υποφέρουν από στιγματισμό και περιθωριοποίηση σε τέτοιο βαθμό που δεν γίνονται δεκτά ούτε στο σχολείο. Tο βρέφος αυτό ζει χάρη στην φροντίδα της πατρόνας, αφού η μητέρα του δεν μπορεί να το φροντίσει. 

Η ActionAid δρα στην περιοχή και ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις μας είναι και μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του Oradexon με στόχο να μειωθούν οι χρήστες και εν τέλει να σταματήσει η χρήση του. Παράλληλα η ActionAid Bangladesh ασκεί πίεση στις πατρόνες να σταματήσουν τη χορήγηση στα νεαρά κορίτσια, αλλά και στις τοπικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους και να κάνουν τη νομοθεσία πιο αυστηρή. Μία από τις πιό σημαντικές παρεμβάσεις είναι το κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά εκδιδόμενων γυναικών που λειτουργούμε στη Faridpur. Παρέχει στέγη, τροφή και εκπαίδευση σε δεκάδες κορίτσια και αγόρια της περιοχής.

Τα παιδιά που μένουν στον ξενώνα εκτός από εκπαίδευση και τροφή, μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον αφού πλέον δεν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τις μητέρες τους ενώ εκείνες δουλεύουν. Η Ety είναι ένα από αυτά τα κορίτσια και μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της. Οι μητέρες φυσικά μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά τους όποτε θέλουν και τα βλέπουν καθημερινά, καθώς ο ξενώνας βρίσκεται πολύ κοντά τους. Η ActionAid προσπαθεί να επεκτείνει τον ξενώνα καθώς η πληρότητα του έχει φτάσει στο όριο και δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλα παιδιά.

Η εκπομπή το “Κουτί της Πανδώρας” του Κώστα Βαξεβάνη ταξίδεψε μαζί μας ως το Μπανγκλαντές και κατέγραψε τις συγκλονιστικές ιστορίες των κοριτσιών της Faridpur, το θέμα κακοποίησης γυναικών με οξύ αλλά και την σκληρή πραγματικότητα των φτωχών κατοίκων της μακρινής αυτής χώρας.

Φωτογραφίες, κείμενο: Vicky Markolefa
ActionAid 

Advertisements

"Every story begins with a single word"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s