Βιετνάμ: Εθελοντική αποστολή στη χώρα του πολέμου

Communications / Photography / Video filming and production

Mission in Vietnam

ActionAid, 2013

This slideshow requires JavaScript.

Η πανέμορφη αυτή χώρα έγινε γνωστή μέσα από το Χόλυγουντ και τις αμέτρητες ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί γύρω από τον πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ένας ανηλεής πόλεμος που διαδέχθηκε 70 χρόνια Γαλλικής αποικιοκρατίας και κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ντόπιους. Τα τελευταία 10 χρόνια του πολέμου στοΒιετνάμ έπεσαν 3 φορές περισσότερες βόμβες από όσες στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν χημικά τέτοιας δύναμης που προκάλεσαν γενετικές ανωμαλίες σε 500.000 παιδιά. Τους ανθρώπους της Ταμ Ντουόνγκ θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε στο Ταξίδι Αλληλεγγύης που ξεκινά τη Δευτέρα, με προορισμό τη φτωχή περιοχή Λάι Τσάο που στηρίζεται από Έλληνες Αναδόχους. Στόχος μας να συμμετέχουμε εθελοντικά στην κατασκευή της περίφραξης και του προαύλιου χώρου του νηπιαγωγείου της περιοχής και να ζήσουμε για λίγες μέρες μαζί με τους κατοίκους.

Όσοι μένουν στις αγροτικές περιοχές και έχουν γη, καλλιεργούν ρύζι, λαχανικά, τσάι και πολλοί δουλεύουν ως εργάτες σε ιδιωτικά χωράφια. Η υπερκαλλιέργια και οι πλημμύρες επηρεάζουν τις σοδειές των μικροκαλλιεργητών και συχνά κοιμούνται νηστικοί. Η ενδοοικογενειακή βία και ο αναλφαβητισμός είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των κατοίκων. Οι περισσότεροι νέοι έχουν συγκεντρωθεί στις πόλεις και στην επαρχία η ανεργία μεγαλώνει. Εκεί αρκετοί ζουν στο όριο της φτώχειας, άλλοι δουλεύουν στο εμπόριο θαλασσινών ή για ελάχιστα χρήματα σε κάποιο από τα πολλά μεγάλα εργοστάσια όπου κατασκευάζονται φθηνά προϊόντα για την παγκόσμια αγορά. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δείχνει να αναπτύσσεται και το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών που υποσιτίζονταν μειώθηκε από 41% σε 20,8%. Η φτώχεια όμως αγγίζει το 50% του πληθυσμού και πιο πολύ όσους ζουν στις αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από τη γη και τους πόρους της για να επιβιώσουν.

Η περιοχή Λάι Τσάο πλήττεται συχνά από πλημμύρες και η προστασία των παιδιών και του κτιρίου του νηπιαγωγείου είναι αναγκαία. Θα συμμετέχουμε στις εργασίες, θα μαγειρέψουμε μαζί με τους κατοίκους, θα επισκεφθούμε έργα ανάπτυξης που έχουν υλοποιηθεί μέσα απο το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού και θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που δίνουν ζωή στην τοπική κοινωνία. Στην ομάδα μας έχουμε 45 εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Για κάποιους αυτό το ταξίδι είναι κάτι πρωτόγνωρο, για άλλους μια νέα αποστολή με την ActionAid. Για κάποιους τυχερούς είναι και το ταξίδι που θα γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά που στηρίζουν.

“Πώς αποφάσισες να δηλώσεις συμμετοχή, τι περιμένεις να συναντήσεις, πώς νιώθεις;”

Μέλη της ομάδας μοιράζονται τις σκέψεις τους πριν το ταξίδι…

Keep reading

ActionAid

Advertisements

"Every story begins with a single word"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s