Video Documentary & Photography | Mission to Vietnam

 

Communications / Photography / Video filming and production

Mission in Vietnam, ActionAid, 2013

Η πρώτη λέξη που μου ερχόταν στο μυαλό πριν ξεκινήσουμε για το Βιετνάμ ήταν  «πόλεμος». Μετά την εθελοντική αποστολή στο Λάι Τσάο που τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, οι λέξεις που πια γεμίζουν τη σκέψη μου έχουν αλλάξει. Τώρα είναι η «ειρήνη», η «δύναμη» και η «αλληλεγγύη».

Τον προηγούμενο αιώνα, οι κάτοικοι της Ασιατικής αυτής της χώρας χάρηκαν μόνο 6 χρόνια ειρήνης. Ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βομβών και χημικών που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους και κυρίως τα παιδιά. Ο Πορτοκαλί Παράγοντας (οι διοξίνες που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο με τους Αμερικάνους) έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, που θα ακολουθούν τους κατοίκους και τα παιδιά τους για τις επόμενες 7 γενιές. Οι κάτοικοι του Βιετνάμ είναι αντιμέτωποι και με μια ακόμη απειλή, εκείνη της κλιματικής αλλαγής. Αν και οι εκατομμύρια φτωχοί μικροκαλλιεργητές έχουν συμβάλει ελάχιστα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες αφού η χώρα τους βρίσκεται ανάμεσα στις 5 που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές στο κλίμα. Αν η στάθμη του νερού ανέβει 1 μέτρο, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν το βιός τους.

Στο Λάι Τσάο ζουν πολλές από τις περιθωριοποιημένες εθνοτικές ομάδες της χώρας. Το μέσο εισόδημα των κατοίκων δεν ξεπερνά τα 43 δολάρια το μήνα, δηλαδή λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια τσαγιού και ρυζιού. Συχνά υποφέρουν από πλημμύρες που καταστρέφουν τις σοδειές τους και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ταξιδέψαμε με μια ομάδα 45 Ελλήνων και Κύπριων Αναδόχων με στόχο να συμβάλλουμε στην κατασκευή του προαύλιου χώρου και της περίφραξης του νηπιαγωγείου της περιοχής. Τα παιδιά κινδύνευαν όταν υπερχείλιζε το κοντινό ποτάμι και η περίφραξη θα βοηθήσει τους δασκάλους να τα προσέχουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε όχι μόνο ένα, αλλά δύο προαύλια νηπιαγωγείων, προσφέροντας σε περισσότερα από 400 παιδιά έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν και να μαθαίνουν.

Στις λίγες ημέρες που περάσαμε μαζί με τους κατοίκους του Λάι Τσάο μάθαμε πολλά. Μας μίλησαν για την ιστορία τους, για τη ζωή τους σήμερα, για όσα έχουν κατορθώσει και για όσα ονειρεύονται. Μας οδήγησαν στα χωράφια τους και μας έμαθαν πως καλλιεργούν και συλλέγουν το τσάι και το πολύτιμο ρύζι τους. Πολλές οικογένειες επιβιώνουν αποκλειστικά τρώγοντας ρύζι, έτσι δικαίως το αποκαλούν «δώρο του Θεού». Μας κάλεσαν στα σπίτια τους και είδαμε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν προγράμματα ανάπτυξης του τοπικού γραφείου. Ένα δημοτικό σχολείο, γεμάτο πανέμορφα παιδιά που μας χάρισαν την πιο χαρούμενη και απρόσμενη υποδοχή. Τα παιδιά μας τραγούδησαν και εμείς τους παρουσιάσαμε 2 θεατρικά που τους είχαμε ετοιμάσει. Η ActionAid προσφέρει στο σχολείο εξοπλισμό και έχει ανακαινίσει μέρη της κτιριακής υποδομής.

Μια ομάδα γυναικών που συμμετέχει στον Κύκλο Reflect (βραβευμένο από την UNESCO πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων της ActionAid) μας συγκίνησε ίσως πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Γυναίκες νέες και φτωχές, που δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, θύματα οι περισσότερες ενδοοικογενειακής βίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και σήμερα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά από τα προβλήματά τους. Ενδυναμώθηκαν και παρασύρουν και άλλες γυναίκες στον δρόμο της αλλαγής.

Στα σπίτια των αγροτών που επισκεφθήκαμε, μάθαμε πως επωφελούνται και από διάφορα προγράμματα μικροπίστωσης, αυξάνοντας το εισόδημά τους κυρίως μέσω της εκτροφής γουρουνιών. Είδαμε πώς βελτίωσαν τις καλλιέργειες και το εισόδημά τους χάρη στους σπόρους και τα σεμινάρια εναλλακτικών καλλιεργειών.

Μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες ήταν και η συνάντηση πολλών Αναδόχων με τα παιδιά που στηρίζουν στο Λάι Τσάο.  Όλες αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές μοιράζονται μαζί μας μέλη της εθελοντικής ομάδας: Ποιά στιγμή θα ξεχώριζες, πως ένιωσες και ποιό είναι το επόμενο βήμα;

Keep reading… ActionAid

Advertisements

"Every story begins with a single word"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s