Στην Κένυα

Σαφάρι σημαίνει ταξίδι και αν έχεις στο μυαλό σου να διαβείς το κατώφλι της Μαύρης Ηπείρου, η Κένυα είναι πανέμορφη, μυστηριώδης, ένα όνειρο για τους λάτρεις της περιπέτειας, της φυσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας και παράδεισος επί γης για όσους αγαπούν τον βιωματικό τουρισμό. Είναι επίσης μια ακόμη χώρα της Αφρικής με εικόνα εξωτικού προορισμού, αλλά με σκληρή πραγματικότητα για τους κατοίκους της. Οι περισσότεροι επιβιώνουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα και το όφελός τους από την τουριστική ανάπτυξη είναι ελάχιστο σε σχέση με το πραγματικό κόστος της. Οι επισκέπτες επιλέγουν μεγάλες τουριστικές μονάδες, ξένα πρακτορεία τα οποία ναι μεν απασχολούν κάποιο εργατικό δυναμικό αλλά πνίγουν τις μικρές επιχειρήσεις των ντόπιων.

Μια καλή σκέψη είναι να προτιμήσεις για το ταξίδι σου τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής, απολαμβάνοντας μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία και στηρίζοντας τους κατοίκους να ζήσουν και να διατηρήσουν την ομορφιά της χώρας τους. Ας μη ξεχνάμε, ότι η φτώχεια είναι υπεύθυνη για πολλά δεινά όπως η λαθροθηρία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κυρίως για το θάνατο ενός στα εννέα παιδιά της χώρας.

kenya2013 895

Όποια εποχή κι αν ταξιδέψεις, θα νιώσεις τυχερός με τη φειδωλή σου επιλογή στις αποσκευές σε αυτές τις κλιματικές συνθήκες. Αντί να απαριθμήσω όσα θα χρειαστείς γι’ αυτό το ταξίδι, προτιμώ να γράψω για τα όσα μάλλον δεν θα χρειαστούν τόσο. Πολλά ή ακριβά ρούχα, καλλυντικά και αξεσουάρ όπως πιστολάκια κ.λπ., αντικείμενα αξίας, πολλά μετρητά. Μπορείς να προπληρώσεις κάποια κόστη ώστε να μην αγχώνεσαι για το πόσα χρήματα έχεις μαζί σου ή για το αν θα κάνεις ανάληψη από αμφίβολο ΑΤΜ. Αυτό που σίγουρα δεν αξίζει -ανεξάρτητα με τα ανθρωπιστικά σου αισθήματα- είναι να προκαλέσεις επιδεικνύοντας τον δυτικό σου πλούτο σε ανθρώπους που επιβιώνουν στα όρια της φτώχειας.

Οι Κενυάτες είναι περήφανος και όμορφος λαός, αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεις νωρίς. Είναι επίσης πολύ φιλόξενοι και έξυπνοι, με μεγάλη αγάπη για την παράδοσή τους και τις αξίες της. Διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα έθιμά τους και αγωνίζονται να διατηρήσουν και τις διαλέκτους των φυλών τους. Δυστυχώς όμως, οι επιπτώσεις της αποικιοκρατίας δεν επιτρέπουν στις παλιές διαλέκτους να επιβιώσουν. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας στερεί από εκατομμύρια μικρά παιδιά που ζουν στην επαρχία τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται πλήρως όσα διδάσκονται μέχρι να μπορέσουν να μάθουν αγγλικά. Αξίζει λοιπόν να χαιρετήσεις κάποιον λέγοντας «Jambo» – θα πάρει την ίδια χαρά που παίρνεις και ο ίδιος όταν ακούς κάτω από την Ακρόπολη το «καλημέρα» σε σπαστά ελληνικά και εσύ θα πάρεις πίσω ένα μεγάλο κενυάτικο χαμόγελο.

Η Κένυα πλήττεται συχνά από λιμούς, ξηρασίες και τελευταία περνά περιόδους βίας γύρω από τις εκλογές. Αν οργανώνεις το ταξίδι μόνος σου, καλό θα είναι να ερευνήσεις την κατάσταση στη χώρα και στην περιοχή που πας, όσον αφορά και απαιτήσεις υγειονομικές. Έχε στον νου πως ακόμη κι αν ερευνήσεις και όλα φαίνονται καλά, η γοητεία του σαφάρι είναι η απρόβλεπτη φύση του. Όπως απλά και με νόημα μου είχε πει ένας ντόπιος οδηγός, «This is Kenya».

(c) Vicky Markolefa
(c) Vicky Markolefa, Kenya 2010

Από τη δαιδαλώδη και μυστηριακή Μομπάσα ως τη γιγαντιαία αρένα του Μασάι Μάρα, από τη Ριφτ Βάλεϊ ως το Ναϊρόμπι και την παραγκούπολη της Κιμπέρα, η Κένυα είναι ένα μαγικό πέρασμα στον κόσμο της μητέρας Αφρικής, ένα ταξίδι που ξεκινάς ξανά και ξανά και εύχεσαι να μην τελειώσει.

Για το DOC TV

Advertisements

"Every story begins with a single word"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s