Από το Μπαγκλαντές με αγάπη | From Bangladesh with love

Στη ζωή μου έχω συναντήσει ελάχιστους ανθρώπους που ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο Μπαγκλαντές. Ίσως όχι άδικα, καθώς είναι μια από τις πιο φτωχές και ταλαιπωρημένες περιοχές του πλανήτη.

231113_10150251988156212_5248400_n

Με μια διαφορετική ματιά, το Μπαγκλαντές είναι μια από τις λιγότερο ταξιδεμένες και επομένως ανέγγιχτες χώρες του κόσμου, με ανθρώπους που διατηρούν ανέπαφα τα ήθη και έθιμά τους εδώ και αιώνες. Με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, συναρπαστικές διαδρομές και πολυσύχναστες υπαίθριες αγορές.

Μια χώρα που ζει βυθισμένη στη φτώχεια, αλλά επιμένει να ντύνεται με τα πιο δυνατά χρώματα.

Μπαγκλαντές σημαίνει

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-23

«Χώρα της Βεγγάλης» στην τοπική γλώσσα. Είναι μια χώρα λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αλλά με 15 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, ξεπερνώντας τα 160 εκατομμύρια. Κατατάσσεται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ασίας και του πλανήτη.

 Ματιά στο παρελθόν

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-26

Το 1947 οι Βρετανοί αποχωρούν από την Ινδία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το κράτος του Πακιστάν, το οποίο χωριζόταν σε Δυτικό και Ανατολικό (το σημερινό Μπαγκλαντές). Μετά από διαμάχες χρόνων, το Μπαγκλαντές σήκωσε τη σημαία του το 1971. Το Πακιστάν αναγνώρισε το Μπαγκλαντές το 1974 και η χώρα έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία μόλις το 1991.

 Στον τροπικό του Καρκίνου

dhakaslumlove_markolefa

Μια χώρα με κλίμα τροπικό και μια από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Σχεδόν το 1/3 της χώρας πλημμυρίζει την εποχή των μουσώνων. Φυσικές καταστροφές όπως τροπικοί κυκλώνες συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Μου έκανε εντύπωση πως αντί για τέσσερις εποχές, έχουν έξι: Grismo (καλοκαίρι), barsha (εποχή των βροχών), sharat (φθινόπωρο), hemanto (εποχή της δροσιάς), sheet (χειμώνας), and bashonto (άνοιξη). 

Μεγάλα τμήματα του Μπαγκλαντές είναι λιγότερο από 12 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έτσι, θεωρείται μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.

Το Μπαγκλαντές φιλοξενεί το μεγαλύτερο δέλτα ποταμών και το μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος του πλανήτη. Συνολικά τη χώρα διατρέχουν 57 ποτάμια και στα εδάφη της ενώνονται ο Γάγγης, ο Βραχμαπούτρα και ο Μέγκνα. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Γάγγη, ο οποίος εκβάλει στον κόλπο της Βεγγάλης.

Απόλυτη φτώχεια

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-22

Στις πιο σκοτεινές γωνιές, στα εργοστάσια και στα ναυπηγεία, εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και νέοι εργάζονται σε άθλιες συνθήκες για λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

asasa

Μητέρα γη

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-28

Οι μισοί κάτοικοι της χώρας στηρίζονται στη γη για να επιβιώσουν. Το Μπαγκλαντές είναι γνωστό για τα εύφορα εδάφη του, όπως στο δέλτα του Γάγγη. Η γεωργία είναι ο σημαντικότερος παραγωγικός τομέας, αποφέρει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ και απασχολεί περίπου το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας.

Οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές παράγουν τεράστιες ποσότητες φαγητού για τον πλανήτη, καθώς η χώρα τους βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού, θαλασσινών και τροπικών φρούτων. 

Μεγάλες εξαγωγές

bangladesh2

Αν και η γεωργία κρατά τη χώρα ζωντανή, οι κυρίες βιομηχανίες είναι τα υφάσματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ναυπηγεία (ειδικά στο Τσιτακόνγκ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας), ο χάλυβας, τα ηλεκτρονικά, η ενέργεια, τα κατασκευαστικά υλικά και τα χημικά. Οι περισσότερες εταιρείες ανήκουν στο κράτος και σε πολυεθνικές.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αν και η χώρα εξάγει κατασκευαστικά υλικά, υπάρχει έλλειψη πετρωμάτων κατάλληλων για οικοδομικά υλικά. Εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, εργάζονται σε άθλιες συνθήκες για να παράγουν εκατομμύρια τόνους τούβλων. Η αμοιβή τους για μια ημέρα, αν υπάρχει, δεν ξεπερνά το ένα ευρώ.

Εκμετάλλευση και βία

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-27

Όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα. Στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα ξενοδοχεία, στα χωράφια, στα εργοστάσια και τα ναυπηγεία. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι όσοι ανήκουν σε κάποια κατώτερη κάστα, οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ντάκα = οργανωμένο χάος

Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές είναι η Ντάκα.

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-17

Ο πληθυσμός της εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια και κατατάσσεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Η δική μου εμπειρία στη Ντάκα δεν περιγράφεται με λόγια. Ίσως η φράση «οργανωμένο χάος» να δίνει μια κάποια εξήγηση. Η αίσθηση και η εμπειρία του να βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη είναι απερίγραπτη.

Ειδικές διαδρομές

_-Vicky-Markolefa--(1-of-1)-10

Πιστεύω πως η οδήγηση, ή έστω η προσπάθεια διάνυσης αποστάσεων, με οποιοδήποτε τροχήλατο στο Μπαγκλαντές θα σας μείνει αξέχαστη.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό

 

Στο «οργανωμένο χάος», στις μικρές και μεγάλες αγορές, στα ατελείωτα χωράφια με το ρύζι, στα βλέμματα των παιδιών, εκεί κρύβει το Μπαγκλαντές την ομορφιά του.

Μια ομορφιά άγρια, ανθρώπινη και αόρατη στο βιαστικό μάτι. Μια πραγματικότητα μακρινή και γνώριμη συνάμα.

bw-bangl

 


Ταξίδεψα στο Μπαγκλαντές για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ: “Οδοιπορικό στη γη των κολασμένων” – Κουτί της Πανδώρας του Κώστα Βαξεβάνη. 

Διάβασε επίσης: Ζώντας στα πορνεία του Μπαγκλαντές

&

Bangladesh In Portrait

 

© Vicky Markolefa

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Ευχαριστώ πολύ. Το ντοκιμαντέρ έχει ενδιαφέρον πραγματικά.

    Like

  2. Notis Stamos says:

    Πολύ καλή φωτογραφία! Θα δω και το ντοκιμαντέρ γιατί μου κέντρισες το ενδιαφέρον.

    Liked by 1 person

"Every story begins with a single word"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s